מתווה עכשווי למדינת ישראל

מדינת ישראל יכולה להיות דמוקרטית ויהודית, באופן מאוזן בין שני מרכיבי יסוד אלה, אם נתייחס לעומקם של מרכיבי יסוד אלה באופן ליברלי ונאור, מוסרי ויצירתי. 

בשנים האחרונות חקרתי את הגותו ופסיקותיו של הרב ח"ד הלוי, שהיה הרב הספרדי הראשי של ראשון לציון (1951 – 1973)  והרב הספרדי הראשי של תל-אביב (1973 – 1998)  ומצאתי שבכתביו מסתתר מתווה למדינת ישראל דמוקרטית ויהודית, לאור ההלכה, אותו הוא כינה "ממלכת כהנים וגוי קדוש".

ממלכת כהניםמדינת ישראל דמוקרטית, משום שהדמוקרטיה היא שיטת הממשל הנכונה והרצויה למדינת ישראל, משום הערכים האוניברסליים והמוסרים שבה. מדינה שהוקמה עקב דרישת ההלכה להקים מדינה שתדאג לכל עניני החברה והמדינה, שבה הרבנים הם תופסי-תורה ומלמדי מוסר.

גוי קדושחברת מופת יהודית, המכבדת את המנהגים השונים של קהילותיה ואת השוויון וחופש הבחירה של כל מרכיביה.  חברה שבה כל קהילה, כל משפחה וכל פרט, פועלים במרץ על פי הכללים של "ואהבת לרעך כמוך", "ואהבתם את הגר", ו"עשות משפט חסד וצדקה". חברה מאוחדת המתייחסת למיעוטים בישראל בכבוד ובדרכי שלום משום חובה מוסרית.

המשפחה – שהיא מוקד החברה כלה, מקבלת התיחסות מיוחדת המדגישה את היחסים השוויוניים בין בני המשפחה, את העצמת הנשים, את החינוך הכולל ואת את מעגל החיים.

מה השייכות העכשווית של המתווה של הרב חיים דוד הלוי לחברת מופת יהודית במדינת ישראל דמוקרטית?

לא עובר חודש בחיינו בישראל שבו אנחנו לא נתקלים באותן סוגיות וקושיות שבהן דן הרב ח"ד הלוי.

בתחום המדינה: זכות הממשלה לקבוע מדיניות ולקבל החלטות אופרטיביות ללא סנקציות מצד רבנים; תקיפת בתי המשפט על תמיכתם בשוויון ועל שיפוט אקטיביסטי; הפירוד בין קבוצות אוכלוסייה בישראל ("שבטים"); הפגנות למען השבת וניסיונות לחקיקה דתית; הדגשת רוממות העם היהודי והתנשאות על עמים אחרים; מאבקים להחלת החוק הישראלי במקומות שבהם לישראל אין עדיין חזקה; הבנה כלפי ישראלים ויהודים שבוחרים להמשיך לגור בגולה.

בתחום החברה: המאבק המתמיד של הרבנים לאחיזה שלטונית; תיקון מנהגים לא נכונים (למשל כפרות באמצעות כסף במקום תרנגול) ; פקפוק ביהדותם של יוצאי אתיופיה והקשחת הקריטריונים לגיור; התיחסות לא הולמת לימים טובים במחזור השנה; אי-כיבוד הסכמי עבודה; אי-כיבוד המת באמצעות ניתוח בלתי מורשה של חלקי גופות במכון הפתולוגי; חבישת כיפה על ידי פושעים מיד לאחר שנתפסו; מריבות על כשרות במרחב הציבורי ובמוסדות ציבור; יחס לא שויוני למיעוטים.

בתחום המשפחה: מחאות נגד מעצר רבנים שמחתנים מחוץ לרבנות; דיכוי נשים; בעיות עגינות מתמשכות; הפרדת בין נשים לגברים במרחב הציבורי; תקיפת נשים על "לבוש לא צנוע"; עתירות נגד מפלגות שלא משלבות נשים ברשימותיהן; ויכוח על פטור מגיוס לתלמידי ישיבות ועל ההקצבות ללומדי תורה; ויכוח על התמהיל הנכון בין לימודי קודש ללימודי חול בבתי הספר השונים; הדתה במערכת החינוך; זלזול במורים; תקיפת זקנים; אנשים שאינם מכבדים את נוהגי הקהילה.

על כל אלה אני סבור שלוא היינו נוהגים על פי הפסיקות וההנחיות של הרב ח"ד הלוי, כפי שחקרתי ואני מציג כאן ובספרי, הייתה לנו מדינה ממלכתית יותר, היינו מקבלים את הישראלים שאינם יהודים כהלכה בסבר פנים יפות בגיור ובנישואין, היה שוויון בין האזרחים מתוך כיבוד השוני במנהגים ובמסורות, החינוך היה מוצלח יותר, שוק העבודה היה משגשג, מערכת המשפט היתה מכובדת יותר, היינו עם מאוחד יותר – ואז  היה גם יותר שלום בחיינו.

אתם מוזמנים לעיין בקישורים הבאים כדי להבין טוב יותר איך ישראל אכן יכולה להיות דמוקרטית ויהודית באופן משולב והרמוני:

תקציר מתווה למדינת ישראל דמוקרטית לאור ההלכה

תקציר מתווה לחברה הישראלית בהגותו של הרב ח.ד. הלוי

תקציר מתווה למשפחה הישראלית בהגותו של הרב ח.ד. הלוי

 

מעונינים בהרצאה על ישראל דמוקרטית ויהודית ?

 

 

יחסי גומלין בין רוב למיעוטים בממלכת כהנים וגוי קדוש

המאמר פורסם בכתב העת "דעות", גליון 91, חשון-כסלו תש"פ

הרב חיים דוד הלוי תבע מכל הקבוצות בחברה הישראלית לפעול באהבה והתחשבות. בבואו לפסוק הלכה ולדון ביחסי הגומלין בין רוב ומיעוטים במדינת ישראל, הוא שם לנגד עיניו את ערך האדם והנהגה בדרכי שלום. דרכו ועקרונותיו יכולים להוות עבורנו תחילתה של דרך לפתרון הקונפליקט היהודי-ערבי במדינת ישראל.

 

הרב חיים דוד הלוי ז"ל (1924 – 1998) שירת את הציבור במשך כחמישים שנים, שבהן היה הרב הראשי של ראשון לציון (1951 – 1973) ואחר כך הרב הראשי של תל אביב יפו (1973 – 1998). הוא ראה עצמו מורה ומחנך של הדור, ולפיכך בשנותיו כרב ראשי, הוא פעל עם מגוון הקבוצות שבתחומי הערים בהן שרת: דתיים, חילוניים, מסורתיים, עולים וותיקים. חזונו היה לראות במדינת ישראל הנבנית "ממלכת כהנים וגוי קדוש"[1]: חברת מופת ישראלית המגשימה את מוסר הנביאים המשולב בערכים אוניברסליים, המורכבת מקבוצות שונות הפועלות בממלכתיות, ומכוננות יחד מדינה דמוקרטית שהיא אור לעמים. הוא מדגיש בהסבריו שהייעוד "ממלכת כהנים וגוי קדוש" משמעו המשימה המיוחדת של עם ישראל להפיץ את דבר הקב"ה ותורתו לכל בני האדם, תוך כדי התנהגות כעם סגולה – כחברת מופת. כדי שהעם בישראל יגיע למצב חברתי-מדיני שבו ישראל יוכל להיקרא "ממלכת כהנים וגוי קדוש", נדרשים ממנו מאמצים רבים ומעשים מתמשכים שבבסיסם הממלכתיות, ולא מספיקות לו זכות אבות או הבטחה אלוהית.

במאמר זה בחרתי להתמקד ביחסי הגומלין בין רוב (יהודי) למיעוטים על פי השקפתו של הרב ח"ד הלוי, כפי שמתבטא בתשובותיו ובפסיקותיו.

קרא עוד

  

על סמך עקרונות הפסיקה שלו "ערך האדם" ו"דרכי שלום", הרב ח"ד הלוי התווה את הדרך ליצירת חיים של הכרה במיעוטים ושילובם בחברה הישראלית, כראוי למדינה דמוקרטית של העם היהודי שסבל דורות רבים כמיעוט במקומות מושבו. במדינת ישראל היהודית, עלינו להתייחס למיעוטים בדרכי שלום לכתחילה ולדאוג לכל צרכיהם כאזרחים במדינה וכשכנים טובים.  כרוב יהודי עלינו לשלבם בעבודה ולא לחשוש לקבל מהם שירותים.  אל לנו לראות בערבים החיים בישראל אויבים ועלינו להיות זהירים מאוד ביישום הכלל "הבא להרגך השכם להרגו"  גם כלפי שכנינו הפלשתינאים.  במאמרי הראיתי איך הרב ח"ד הלוי כפוסק מוסרי יוצר הלכה, מתווה לנו דרך ראויה ליצירת חברת מופת ישראלית של רוב יהודי ומיעוטים,  במדינת חוק על פי ההלכה,  שיש בה מזור לוויכוחים המרים המונעים את אחדותנו ושגשוגנו.  

קרא עוד