מעורבים ומתחשבים

בדף זה אני מרכז פסקי דין אמיצים, ברוח הרב עוזיאל ז"ל וממשיכו הרב חיים דוד הלוי ז"ל, ברוח בית הלל, על פי עקרון הפסיקה של הרב חיים דוד הלוי:

נוחים וסבלנים – מעורבים ומתחשבים

 

רבנים בישראל מתירים שימוש בחשמל בחג

(במטרה לאפשר שימושים כמו יצירת מנין באפליקציות Zoom ודומיה, במיוחד בפסח)

כפי שהסביר ידידי הרב דורון דנינו, שהוא אחד מהחותמים על מספק הלכה אמיץ זה:

אציין שלוש נקודות עקרוניות בנושא שימוש בחשמל בחג במקרים מיוחדים, במיוחד לקראת פסח וליל הסדר:
1. רוב מנין ורוב בנין של חכמי צפון אפריקה בכלל ורבני מרוקו בפרט התירו חשמל ביו״ט!! ובכללם הרב יוסף משאש, הרב שלום משאש, הרב משה מלכה, הרב רפאל בן שמעון, בבא סאלי ובבא חאקי, וכן הראשל״צ הרב עוזיאל.
2. פסיקתם לא נשענה חלילה על טעות בהבנת החשמל, כפי שמנסים לרמוז, ובטח לא על האמירה המגוחכת שלא היה חשמל במרוקו בשנות ה50. ודי לנו ללמוד את הדיון הכי מעמיק (בהתייעצות עם ד״ר להנדסת חשמל) שנכתב בהלכה בנושא הדלקת אור ביום טוב על ידי הרב דוד שלוש זצ״ל בספרו: שו״ת חמדה גנוזה, ח״א. עמודים סז ואילך.
3. המתנגדים מרבים לצטט את הרב עובדיה יוסף זצ״ל (חזון עובדיה, הלכות יו״ט, סעיף טז.) שאמר כי: ״אין להדליק חשמל ביום טוב מפני שהוא כמוליד אש ביו״ט. ואף על פי שאין למחות בחזקה ביד הנוהגים היתר בהדלקת חשמל ביום טוב, שיש להם קצת על מה שיסמוכו,מכל מקום הבא לשאול מורים לו לחומרא״, אך יש לתת את הדעת לכך, שאם היה סבור הרב עובדיה שזה איסור ממש, לא היה אומר לא למחות בחזקה, אלא היה דורש לעקור זאת מן השורש במלחמת חורמה.

(ברצוני להזכיר שהרב חיים דוד הלוי התיר הדלקת גפרור/אש בחג לצרכי אוכל נפש במקרים מיוחדים. לדעתי אין ספק שהוא היה מצטרף לפסק הלכה אמיץ זה).

 

הרבנים החרדים ואף הרבנים הראשיים לישראל (החרדים אף הם) יוצאים מגדרם, אך הפוסקים האמיצים נשארים בדעתם שניתן להשתמש באפליקצית זום ודומיה ביום טוב (בעיקר כדי לקרב בודדים בליל הסדר ובימי החג).

כל הכבוד להם!

הדגשה של הפסיקה והודעה על תוקפה המתמשך (לאור ביקורת של רבנים רבים)

 

רפאל אהרון בן-שמעון על גפרור וחשמל ביום-טוב

 

הרב ח"ד הלוי אמר שההלכה הולכת …… ועם פסיקות נועזות (שהן מחובתו של מורה ההוראה – להתאים את עקרונות התורה לזמן ולמקום),  ההלכה תמשיך ללכת ולאפשר לבני-ישראל לחיות על פי העקרונות של תורת-ישראל.

 

רבנים קונסרבטיבים בארה"ב מתירים הפעלת שידור ישיר רצוף מתפילות

רבנים קונסרבטיבים בארה"ב, הצטרפו לרב יהושע הלר, הרב הראשי של קהילת "בני-תורה"  ב    Sandy Springs, Georgia, USA , וקבעו בפסק הלכה ארוך ומפורט מדוע מותר להעביר תפילות בשידור ישיר Live Streaming , בזמן אמת מבית-הכנסת, לכאלה שנשארו בבית מסיבות בריאותיות, או בגלל ריחוקם מבית הכנסת, במיוחד בתקופה זו בה הקורונה גזרה עלינו בידוד חברתי (בשלהי תש"פ ולקראת תשפ"א).  הצורך בשייכות, הרצון להתפלל באותו זמן כמו אחרים, וההקלות האפשריות על שימוש בחשמל בחג (אך גם בשבת) – ההתחשבות בצרכים האנושיים של חברי הקהילה – הביאה לפסק הלכה תקדימי זה, שנתקל בהסתיגות מצד רוב הרבנים הקונסרבטיבים בישראל (שאולי אינם מעורבים מספיק בקהלם ולכן לא מתחשבים כראוי בצרכיהם?).

אני חושב שזוהי בהחלט פסיקה שקולה שיש בה משום "מעורבים ומתחשבים" בהמשך לפסיקתו של הרב ח"ד הלוי.

הערה:  מספר קהילות מסורתיות / קונסרבטיביות בישראל הפעילו שידור ישיר כזה, כמו קהילת "הוד והדר" מכפר-סבא.

 

סדר-פסח בטלביזיה ב"גל שקט", למען חוגגי הסדר הבודדים

הרב בני לאו ,  6/4/20  :

ליל סדר שלם כהלכתו הופק וצולם מראש, והוא מונגש לכם בשלל אפשרויות:

לשומרי שבת – אנחנו פותחים את אתר 929 והוא ישמש כמו "גל שקט". זה אומר שפותחים את המחשב לפני כניסת החג, מעלים את האתר של 929 וזהו. עד השעה 19.30 תופיע כתובית שמזכירה את זמן תחילת הסדר ובשעה 19.30 יתחיל הסדר עד סביבות השעה 21.00. הכל הוכן מראש לפני החג: הצילומים, העריכה, העלאה לאתר. אין בזה שום פעולה ידנית של מישהו במהלך החג. זה הפתרון הטוב ביותר למקפידים על שמירת שבת וחג.

ערוץ 98 ישדר בטלוויזיה את הסדר במלואו משעה 19.30. להרבה אנשים קשישים יהיה נוח יותר השימוש בזה מאשר שימוש במחשב. לשומרי שבת – צריך יהיה לכוון את הדלקת וכיבוי הטלוויזיה (הכי פשוט על ידי טיימר שיהיה מחובר למכשיר,

גם גלי צה"ל ישדרו את ליל הסדר במלואו.

 

הקהילה המסורתית "ציון" בירושלים, אירגנה "גל שקט" לתפילות הימים הנוראים תשפ"א

 

 

פרופ' הרב אברהם יהושע השל מעדיף תפילה אישית

לדעת השל, התפילה ביהדות היא חלק מדרמה אלוהית מתמשכת, היא ביטוי למימד-הקודש בחיינו; היא יסוד חשוב בדת כמו שחשיבה היא יסוד חשוב בפילוסופיה.

התפילה היא כאדמה לעץ :  נפש האדם זקוקה לתפילה כפי שהעץ זקוק לאדמה.  בלי להיות קשורה למה שגדול ממנה, למה שיכול להשפיע עליה, נפש האדם נובלת.

התפילה היא כבית לנפש :  כמו שלאדם יש בית ולציפור יש קן, לנפש יש תפילה.  נפש ללא תפילה היא כציפור ללא קן.  בית אינו רק מקום מגורים, הוא גם מקום אירוח.  התפילה אינה רק מקדש עצמי לנפש; היא גם מקום אירוח לאל ולאחרים, בהם על הנפש להתחשב.  לבית נכנסים עייפים ויוצאים ממנו מעודדים ורעננים (כמו שלאחר תפילה הנפש מעודדת, שופעת חיים ומלאת עוצמה).

כדי שהתפילה תהא כאדמה לעץ וכקן לציפור, כדי שהתפילה תמלא את הנפש ממקור חיים ותאפשר אירוח אל ואדם (הזולת) במחיצתה, על התפילה להיות אישית וכנה. רק תפילה אישית מתאפיינת בנוכחות (presence) האל עם המתפלל ונוכחות המתפלל במחיצת האל.

השל כבובר, טען שמתפללים כדי להיות (בזמן) עם משהו (האל) ולבטא את התחשבותנו באחרים.  עבודת האל האמיתית היא זיקה של "אני" (בן אדם) ל"אתה מוחלט" (האל בעל האישיות הברורה) ולא יחס לדבר מה "לז" (האחר). לכן, על האדם לוודא שבתפילה הוא פונה ל"אתה המוחלט" והוא חופשי לחלוטין מהערצת דברים חומריים, כדי שתפילתו לא תהפוך לעבודת אלילים.

לדעת השל, בתפילה בציבור הנהוגה בתקופתנו, הנוכחות (presence)  בזמן התפילה הפכה  להמצאות (attendance) בחלל בית-התפילה.  התפילה בציבור היא מפגן נטול קשר אישי בין האל לבין האדם.  במקום ליצור מקדש לזמן בנפש (ולחוש בנוכחות האל) נמשך הציבור למקדש (בית התפילה) למשך זמן (התפילה).  הפער הין התפילה בבית התפילה (כמקום פעילות בו נקרא טקסט) לבין הליטורגיה (הטקסט כשלעצמו), מונע מהתפילה בציבור להיות התפילה שממלאת את יעודה.  לכן, השל מעדיף תפילה אישית וכנה בכל מקום שהוא ולאו דווקא בבתי-תפילה. מה שחשוב לדעתו, היא האוירה המתאימה לתפילה, אוירה המבוססת של שילוב מימד הקודש בכל תחומי חיינו.

(עיבוד מתוך: בר-גיל / "ההתגלות וכתבי הקודש בהגותו של א.י. השל")

 

 

 

הרב הראשי בצרפת מורה לסגור את המקוואות

הרב הראשי של צרפת מפרסם הודעה בדבר סגירת המקוואות לטבילת נשים. פיקוח נפש דוחה הכל. למישהוא שם איכפת מבריאותן של הנשים יותר מאשר מקביליהם בישראל. נכון, צרפת במצב יותר קשה, אבל כל הנתונים מראים שיהודי צרפת נגועים בקורונה הרבה יותר מאשר שיעורם באוכלוסיה הכללית. תפילות וטקסים בבית הכנסת, טבילה במקווה וחגיגות הפורים לא תרמו לכך, נהפוך הוא. מן הדברים עולה כי ההחלטה התקבלה לאחר התייעצות עם מומחים אפידמיולוגיים באם קיימת דרך להבטיח מניעת הידבקות במקוואות. ואין כזו אפשרית למעשה במרבית המקומות (כמו ריקון וחיטוי כללי בין טובלת לטובלת, דבר הדורש שעות ארוכות…)
ואני אומרת לרבנים הראשיים: תהיו אמיצים. סיגרו המקוואות. מיידית. אם יש ספק – אין ספק. בדיני נפשות – יש להחמיר.

(הובא לידיעתי על ידי נטלי לסטרגר)

 

 

במקרים מיוחדים, מותר לטבול באמבטיה

באיטליה ובעוד מדינות רבות יש סגר מוחלט מה שעשוי לקרות בקרוב אצלינו, מה יהיה אז? להלן פסקו של הרב משאש רבה של ירושלים ושזורז לפסוק על ידי הרב הראשי למרוקו הרב משה חי אליקים, בשעת הדחק להתיר ובתנאי העיקרי שיהיה שיעור מים ארבעים סאה!

אנחנו מדברים על מקרה שאין שום ברירה אחרת, או להימנע מטבילה ואולי לחטוא באיסורים, או לסמוך על גדולים שכך פסקו. לעת כזאת אשר אנחנו הולכים כנראה בקרוב לקראת סגר מוחלט, ובחו״ל ישנם מקומות שזה כבר המצב, ונשאלים רבנים מה יעשו הנשים שמגיע מועד טבילתן ואינן יכולות לצאת מהבית אז מה ניתן לעשות?
ובכן כבר נשאל בזמנו הרב שלום משאש זצ״ל רבה של ירושלים בספרו שו״ת תבואות שמש יורה דעה (סי׳ ס״ג) על קהילה חדשה בצרפת שאין להם מקוה כשרה כלל ועיקר, אם אפשר להתיר להם לטבול באמבטיה, דאמרו רז״ל לא דברה תורה אלא כנגד היצר הרע, ואין גוזרין גזרה על הציבור שאין יכולים לעמוד בה, והתיר לטבול באמבטיה בשלשה תנאים, א) שיהיה בה יותר מארבעים סאה, תנאי ב) צריך שיהיה הבאניוס נקוב בשוליו כשפופרת הנוד, תנאי ג) שיהיה קבוע בקרקע, וסיים שם ואחר שיהיו כל התנאים אלו על מתכונתם נראה דיש להקל בשעת דחק גדול כזה עד כאן דברי הרב.

הרב אמסלם מסביר את פסיקתו:

הרב חיים אמסלם פרסם פסק הלכה המתיר לנשים בימים אלה לטבול בביתן מטעמי פיקוח נפש לחייהן של הנשים הטובלות במקוואות. במענה לשאלת רב קהילה שפנה אליו, כתב הרב אמסלם כי מותר לנשים לטבול באמבטיה ביתית גדולה שיש 40 סאה השווים ל-330 ליטר מים וזאת כאמור בתנאי שכל גוף הטובלת נכנס במים.

הרב אמסלם מסביר כי הוא מסתמך על גדול רבני מרוקו הגאון הגדול הרב שלום משאש מי שהיה רבה של ירושלים הקודם. שהתיר טבילה באמבטיה בשעת הדחק. ראוי לציין כי ההיתר של הרב משאש ניתן בימי העלייה ממרוקו לצרפת כשלא היו מקוואות.   >

לדברי הרב אמסלם: "יש שתי בעיות הלכתיות עצומות שבגללן נשים חייבות לטבול במקווה: א. כמות מים של 40 סאה שזה כמעט 350 ליטר. ב. המים צריכים להיות מים שאינם שאובים, כלומר לפי התפיסה המקובלת, לא מים מהברז אלא מי גשמים וכו'.

הרב אמסלם מסתמך על חכמי מרוקו שהחשיבו את מי הברזים כמים שאינם שאובים, אלא כמי מעיינות: "צריך להזכיר: בלא טבילה במקווה אסור כל מגע בין אישה לבעלה". על פי הרב אמסלם, "חשיבות מצוות עונה ופריה ורביה, כלומר חשיבות שימור מערכת היחסים בין בני הזוג היא כה גדולה עד שיהושע בן נון נענש כיוון שלילה אחד ביטל את עם ישראל מפריה ורביה. וחשיבות פוסק ההלכה למנוע איסורי תורה בכל מחיר הוא מה שעמד לנגד עיניו פסק ההלכה פורסם בימים אלו כמחקר הלכתי רחב בשם 'ובחרת בחיים'. על הפסק חתמו שלשה רבנים פוסקי הלכה.

הרב אמסלם מדגיש שהפסק לא מיועד לחרדים כמובן, אלא לציבור המסורתי הרחב

[ חדשות סרוגים ; 06.04.20 ; י"ב בניסן תש"פ ]

(הרב חיים אמסלם, נחשב גם הוא ממשיכי דרכו של הרב עוזיאל , ואולי גם ממשיכיו של הרב ח"ד הלוי)